Ipari mosodai szolgáltatást nyújtunk, melynek tartalma: nagy mennyiségű (tömeges) szállodai/”ipari” minőségű textília rendszeres mosása, szárítása, vasalása, csomagolása  el- és visszaszállítással. Ezt a szolgáltatást a szerződésben megállapodott alapáron biztosítjuk a lejjebb részletezett feltételek (*) együttes teljesülése esetén. Amennyiben a feltételek valamelyike, vagy több nem teljesül – ezen eseteket a szerződés 1. számú melléklete tartalmazza -, akkor felárral kell számolni. A feltételek nem teljesülése esetén a Vállalkozó felhívja erre a Megrendelő figyelmét és tájékoztatja a felmerülő többlet költségek mértékéről, mielőtt elvégezné a tisztítást.

Az ipari mosás nem az, amit egy tisztítószalonban vár el, illetve kap az ügyfél. Nem tudunk az egyes textilekkel egyedileg foglalkozni. Ha speciális foltkezelésre van szükség a textilek esetében, akkor az ilyen textíliák gyűjtése, majd tömeges foltkezelése az, amit vállalni tudunk, egyedi foltkezelést nem. Ehhez arra van szükség, hogy az ügyféltől rendszeresen érkezzen hozzánk tisztítandó textília, amelyből a foltkezelést igénylő darabokat visszatartjuk, gyűjtjük. Az alkalmi/egyedi megbízások esetén nem tudunk foltokat kezelni értelemszerűen. Ebben az esetben a foltos textileket elkülönítve csomagoljuk, úgy küldjük vissza. Az ipari mosás alapvetően hatékony, gazdaságos, gyors és környezetkímélő tisztítási eljárás és bár a legtöbb ipari mosodai technológia rendelkezik alapszintű folttisztító hatással, ennek ellenére a vegyszereknek ellenálló foltok speciális foltkezelést igényelhetnek.

Az alap eljárás nem tartalmaz haj- és szőrszálmentesítést, az is egyfajta egyedi kezelés, ami az ipari mosodai folyamatok tekintetében rendkívül erőforrás igényes. A hajszálmentesítésre nincs mosodánkban gépesített módszer, így az jelentős emberi erőforrásokat köt le, 5-10-szer többet, mint az alap eljárás.

Az elhozott szennyes textileket nem számoljuk meg. Az ipari mosásnak sajnos velejárója, hogy a több száz kilogramm, akár tonna  textil kezelése esetén 1-1 darab elkeveredhet, elcserélődhet. Soha nem mossuk az ügyfelek textiljeit keverve, más ügyfélével együtt és minden tőlünk telhetőt megteszünk a veszteségek elkerülése érdekében, de a mindezek mellett előforduló, az ipari mosás  alapvető jellegzetességéből (tömeges mennyiségű textília, rövid határidő, rengeteg anyagmozgatás…) fakadó, ésszerűen/költséghatékonyan el nem kerülhető elkeveredésekért, veszteségekért felelősséget vállalni nem tudunk. A keveredésnek számos oka lehet és van, de alapvetően a tömeges mennyiség kezelése a legfőbb tényező. A nagy mértékű hiány, keveredés eseteit egyedileg megvizsgáljuk, ha erre többször sor kerül, akkor átmenetileg a beérkező textileket is megszámoljuk, azonban ennek csak akkor van értelme, ha ezt a megbízó is megteszi és tudjuk egyeztetni az eredményeket. Felár ellenében a rendszeres számolásra is van lehetőség, amennyiben az aktuális kapacitásaink ezt lehetővé teszik, de ezt nem mindig tudjuk vállalni, szezonálisan nagyon erős időszakokban például jó eséllyel nem. A tiszta textileket minden esetben számolva és fajtánként csomagolva szállítjuk.

(*) A szolgáltatás feltételei:

  • Szállodai/”ipari” minőségű textíliák

Az „ipari” minőségű textílián jelen esetben azokat a textíliákat értjük, melyek intenzív használat, heti többszöri tisztítás mellett is kellően ellenállóak és hosszú távon használhatók. Jellemzőjük még, hogy nem gombosak, zippzárasak, hanem ún. bújtatós kivitelűek. A gyengébb minőségű, nem ipari textíliák ezen jellemzők hiánya miatti idő előtt történő elhasználódásáért, sérüléseiért (korai kopás, szakadás, deformálódás…), továbbá a gombok, zippzárak sérüléseiért nem tudunk felelősséget vállalni. Nem vállalunk felelősséget továbbá semmilyen textília esetén abban az esetben, amennyiben azok nem tartalmaznak textil-kreszt, vagy ha az ügyfél olyan eljárást (mosás, szárítás, vasalás, fehérítés) rendel meg velük kapcsolatban, amelyet azok textil-kresze nem enged meg.

  • Mennyiségi limit (szállítási limit)  – 70 kg/alkalom/helyszín

A mennyiségi limitnek fuvarozási, logisztikai jelentősége van. Nincs külső futár partnerünk, magunk végezzük az el és visszaszállítást. Annak érdekében, hogy költséghatékonyak tudjunk maradni, a szállítás logisztikája alapvető fontosságú. Túl kis mennyiségű textília esetén a szállítási költség jelentősen megnöveli a fajlagos tisztítási költséget. A néhány tíz kilogramm textília az semmiképp sem ipari kategória. Ezért a limitet el nem érő megbízások esetén felárral, külön szállítási költséggel kell számolni, illetve esetenként azzal is, hogy a megbízást nem tudjuk vállalni. Legtöbbször a limit azért nem teljesül, mert a megbízónak sajnálatos módon kevés (sok esetben irreálisan kevés) a textilje, amit forgat. Általánosan elterjedt az a téves nézet, miszerint a szálláshelynek a vendég befogadó képességének (férőhely) a 2-3-szoros textillel kell rendelkeznie a zökkenőmentes működés érdekében. Ez sajnos nem igaz, mert a szükséges mennyiség számos más tényezőtől (vendégek átlagos tartózkodási ideje, mosatás sűrűsége, mosatás alkalmankénti mennyisége…) is függ. Szezonális időszakban ebből a tévhitből fakadóan komoly problémák adódnak, mert a férőhelyek akár 5-6-szorosának megfelelő textilre is szükség lehet. Ez nyilvánvalóan költséggazdálkodási szempont, de mi nem tudjuk vállalni az ebből fakadó és ránk háruló plusz költségeket, ami üzletileg sem fair.

  • Jó megközelíthetőség

Alapvetően kalodában szállítjuk el és vissza a textileket. A szennyes és a tiszta textíliát nem pakoljuk át, hanem cseréljük a két kalodát, amihez a cserekalodát mi biztosítjuk. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a  helyszín jól megközelíthető legyen, a kalodát zökkenőmentesen lehessen oda- és visszajuttatni. Nem lehet lépcső, nagy emelkedő, lift, amelybe nem fér be a kaloda stb…- a megközelítési útvonalon. A textíliák át-, ki- vagy bepakolására az alapárban nincs módunk. Az a bizonyos (kék/sárga stb…) szatyor/táska, ami jellemzően elterjedt egyes rövid távú lakás kiadással foglalkozó cégeknél, illetve rendszerekben, nem tekinthető ipari mosodai sztenderdnek. Ha van mód rá, akkor már az átvételkor „megszabadulunk” tőlük (kalodába ürítjük a szennyest), amennyiben elkerülhetetlen a használatuk az ügyfélnél erre ki nem alakított rendszer miatt, akkor használjuk, de nem tudjuk garantálni, hogy az ügyfélhez pont azok a táskák/szatyrok kerüljenek vissza, amelyekben azok érkeztek, akkor sem, ha ráírták arra a  nevüket.

  • Foltok kezelése

A tisztítási folyamat az alapárban nem tartalmaz sem egyedi, sem tömeges extra foltkezelést. Alapszintű folteltávolító hatással rendelkezik a technológia, amely a foltok 90% -át eltávolítja. A foltos textilt elkülönítjük, vagy visszatartjuk és gyűjtjük későbbi foltkezelés igénye esetén megállapodás szerint.

  • Hajszálak, emberi és állati szőrszálak stb…

Tisztázandó az a tévhit, miszerint a visszaküldött textíliákon előforduló hajszálak, szőrszálak a mosónők hajából és egyéb testrészeiről származnak. Természetesen ez sem kizárható, de a tapasztalat szerint általában nem ez a helyzet. Szolgáltatásunk nem tartalmaz hajszál és szőrszálmentesítést. Nem rendelkezünk szőreltávolító, mentesítő, vagy megsemmisítő géppel, hacsak nem soroljuk ide az erre szolgáló görgős, ragacsos, vagy egyéb más módon az effajta szálakat magához vonzó eszközöket. A mosógép és a szárítógép nem hajszálmentesít, szőrtelenít. Legalábbis teljes mértékben biztosan nem. Persze egy része ezeknek a kellemetlen dolgoknak „távozik” a textíliákról a gépi tisztítási folyamat során, de csak akkor, ha azok nem kifordítottan érkeznek, illetve az érkezett mennyiség függvényében annak egy része továbbra is ott marad a textileken és csak manuálisan (idő és munkaigényesen) távolítható el. Természetesen megoldható a teljes mentesítés, de az már nem ipari mosás kategória. Ez a folyamat ugyanis 2-szer annyi munkaerőt és nagyjából 3-5-ször annyi időt vesz igénybe, mint egyébként. Ez a tisztítás önköltségét minden túlzás nélkül 150-250%-kal növelné. Ebbe ügyfeleink általában nem gondolnak bele, így irreális elvárásokat támasztanak az ipari mosással kapcsolatban. Itt hangsúlyozzuk ismét, hogy az ipari mosoda nem tisztító szalon. Összességében elmondható, ha a textilek a mosodába hajasan érkeznek, akkor kisebb mértékben, de hajasak is maradnak, ha nagyon hajasak maradnak, akkor bizonyára extrém hajasan érkeztek tisztításra. A legköltséghatékonyabb módja a hajszálmentesítésnek sajnos az, ha a szobalányok, szobaasszonyok az ágyak felhúzása után (amikor látszik a teljes felület) a rajta található és látható hajszálakat azzal a bizonyos görgős eszközzel eltávolítják. Ez valóban plusz költséget jelent a szálláshely üzemeltetőjének, de töredékét annak, amennyit a mosodai hajszálmentesítés esetén ki kellene fizetni. Az ipari mosodában nincs mód a textília teljes terjedelmű kiterítésére és aprólékos átvizsgálására. A mosó/vasaló-nők nem is találkoznak minden esetben a textília teljes felületével a tisztítási folyamat során.

Mit lehet mégis tenni a kevesebb hajszál érdekében? A megelőzés ez esetben is egy hasznos dolog. Nagyon sok hajszál kerülhet az ágyneműre például a törölközőkről, kádkilépőkről, ha azok keverednek. Hosszabb távú bérlők esetén a sűrűbb ágynemű csere is segíthet. Ezek tipikusan növelik az ágyneműk hajszálasságának mértékét. Mosodánkban különösképpen ügyelünk arra, hogy a tisztítási folyamat során a munkaterületet állandóan tisztán (haj- és pormentesen) tartsuk, elkerülve így azt, hogy egy olyan ügyfél, akinek a textíliái különösen hajasan érkeztek, behajazzák egy másik ügyfél textiljeit. Ez a fajta kezelés többször igazolta már az eddig leírtakat, hiszen egyes ügyfeleink esetén a hajszálak folyamatosan jelen vannak, mások esetén néha-néha jelennek meg, megint mások esetén pedig szinte soha nincs ilyen probléma. Tehát a hajasság mértéke mindig annak függvénye, hogy mennyire hajasan érkezik hozzánk a textil.

  • Mennyiségi limit (mosási limit)

Mosógépeink úgy vannak beállítva, hogy a „normál” (értsd jelen esetben a fajlagos tömegét) szállodai textíliákkal való töltés estén a névleges töltetüknek megfelelő mennyiségű mosószer kerül adagolásra a mosás során. Amennyiben az ügyfél textíliái extrém módon eltérnek tömegük tekintetében (lefelé) a „normál”-tól, akkor előállhat az a helyzet, hogy egy teljesen megtöltött (például) 35 kg-os mosógépbe csak 10-15 kg textília kerül, de a 35 kg-nak megfelelő mennyiségű víz/mosószer/energia kerül felhasználásra. Szállodai/ipari textília esetén ez nem fordul elő. Az ilyen jellegű bújtatott költségeket szintén nem tudjuk átvállalni. Így a nem szállodai textíliák esetén is a gépek névleges töltetének megfelelő költségekkel kell számolnunk, a tisztítás ellenértékét ez esetben nem tudjuk a textíliák tényleges tömege alapján kalkulálni. Ugyanígy nem tudunk a tényleges mennyiség alapján számolni abban az esetben sem, ha a tisztításra küldött textíliák (mosás-) típusonkénti mennyisége nem éri el a legkisebb névleges mosógéptöltetet (30 kg). Ez esetben minimum 30 kilogrammal kell számolnunk. Ez nem keverendő össze a korábban taglalt minimális limittel, amely a szállításra vonatkozik (70kg).